De toekomst van ‘vrijhandel’ en globalisering in discussie

DEEL
25 oktober 2016

De toekomst van ‘vrijhandel’ en globalisering in discussie

Al ruim twintig jaar onderzoek en volg ik globalisering en nooit eerder werd zo breed gediscussieerd en nagedacht over de problemen en spelregels.

 

Econoom Dani Rodrik was al kritisch over globalisering toen dat nog niet hip was, las ik in een stukje op Bloomberg. In 1997 publiceerde Dani “Has Globalization Gone Too Far?”, en mijn boek “Grenzen aan de globalisering” verscheen een jaar eerder. Kritische geluiden waren er natuurlijk meer in die tijd, maar die zijn nu ook echt internationaal doorgedrongen tot de grote media en beleidsdebatten. Wie had een paar jaar geleden bijvoorbeeld gedacht dat Larry Summers nog eens zou gaan pleiten voor wat hij “responsible nationalism” noemt?

Ook in ons land wordt meer geschreven, gepraat, nagedacht en gediscussieerd over de manier waarop globalisering vorm krijgt, en – onder invloed van acties tegen TTIP en CETA – over de toekomst van handelsverdragen. Minister Asscher van SZW organiseerde een rondetafelgesprek over handelsverdragen waarvoor o.a. journalist Hella Hueck en ik waren uitgenodigd vanwege de longreads die we hebben gemaakt over globalisering en vijf mythes over handel. Het FD en BNR organiseren ‘Het Nationale Economendebat 2016‘ over de impact van globalisering, met als een van de onderdelen een gesprek met Bas Jacobs en mij over handel en globalisering. En het ministerie van BZ vroeg Steven Brakman en mij een inleiding voor te bereiden voor een lunchlezing voor de medewerkers over de ‘reset van vrijhandel’. Daarop volgde een rondetafelgesprek met minister Ploumen over datzelfde onderwerp.

Ik vind het heel goed dat deze discussies steeds breder gevoerd worden, want de legitimiteit van globalisering staat op het spel. Als bijdrage aan het debat zijn hier-mijn-sheets voor BZ.

[03-11-2016]: “Globalisering wordt oud en heeft een facelift nodig” – verslag van Het Nationale Economendebat in FD.

[01-05-2017]: “Globalisering heeft nieuwe regels nodig”, naschrift in economentijdschrift ESB bij themakatern over handelsvertraging.

screen-capture-49